Visar alla 6 resultat

Wasskonst presenterar
konst online av Petter Thoen

Konstnären är  född 17 november 1943, i Norge
Han är kokboksförfattare och barnboksförfattare bosatt och verksam i Sverige och USA.
På 1960-talet ritade Thoen omslag till skandinaviska upplagor av tidningar Superman, Batman, Hjälp, En rolig halvtimma och många andra.
Petter flyttade till USA på 1970-talet och arbetade som art director. Han hade sin egen reklambyrå Johnston Thoen & Partners med kunder som General Electric, Rockwell International och Wall Street Journal. Thoen vann över hundra kända Advertising Awards, såsom CA Award, ANDY Award, Clio Award och Belding

Konstriktningen Pop-Art växte i USA under 1950-60 talet och man hade börjat benämna populärmusik för popmusik samt populär konst för popkonst. Konstnärerna tog som utgångspunkt vad som var populärt i tiden och gjorde konst av det. Det kan vara allt från serier och fotografier av popidoler, spindelväv och hamburgare. Föremålen togs därför ur det sammanhang där de vanligtvis hittades och gjordes i otraditionella och överraskande former. De flesta känner till Andy Warhols sopplåda eller bilder av populära Marilyn Monroe. Warhol och popkonstnärerna antog samma teknik som används i film, reklam, tidningar och tidskrifter tekniken möjliggjorde massproduktion av konst. Konsten såg ut som reklamaffischer, en helt annan konst än vad som vanligtvis var associerad med konst på 50-talet. Den brittiska konstnären Richard Hamilton använde tidningar och tidskriftsklipp i hans bilder, medan amerikanskakonstnären Roy Lichtenstein använde den komiska stilen i hans gigantiska oljemålningar.
Liksom Roy Lichtenstein lånar Thoen teckenspråk, motiv och teknik och omvandlar det till ett separat konstnärligt uttryck. Han målar både tecknade motiv i stora format i akryl och olja och skapar silke screenings av samma motiv. Thoen och popartister skakar av den eviga frågan i konst: Vad är konst verkligen? Måste något vara unikt för att kallas konst? Är serier i sin teknik och populärkulturmotiv konst? När slutar populärkulturen och var börjar konst? När en serie tecken blir till en målning?

Petter Thoen

Home at last

1 750 kr2 700 kr

Petter Thoen

Out of Campagne red

3 200 kr4 200 kr

Petter Thoen

Out of Campagne blu

3 200 kr4 200 kr

Petter Thoen

Superbat

2 300 kr3 100 kr

Petter Thoen

Cat Woman

2 300 kr3 100 kr

Petter Thoen

The Perfect Swing

2 800 kr3 800 kr