Wasskonst presenterar
Dan Wolgers

Dan Wolgers är en svensk konstnär och skulptör, född den 7 december 1955.
konstnären Dan är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan och har där även tjänstgjort som professor i skulptur sedan 1995. Wolgers är en av få nordiska konstnärer som ställt ut sina verk på Louvren. Detta var med hans “flasktorkare”, som ingick i Absolut Vodkas konstserie, inspirerade av Marcel Duchamps.

Nyckfullhet och humor kan lätt förknippas med konstnären. Han ifrågasätter det mesta och provocerar gärna åskådaren. När Wolgers skulle medverka i en installation på Liljevalchs bad han att få låna två bänkar. Utan att blinka svarade de självklart att detta var okej – varpå Wolgers stjäl bänkarna för att sedan sälja dem på auktion. Han anmäldes och dömdes för förskingring. När domen kom, i ett regelrätt slutet kuvert, signerade han detta och sålde kuvertet på auktion – för 20 000 kronor.

När konstnären fick i uppdrag att designa omslaget på en upplaga av Stockholms telefonkatalog lät han (istället för en bild) trycka sitt eget telefonnummer på omslaget av samtliga telefonböcker. En kort tid därefter bytte han telefonnummer och katalogen går i dag att hitta på Museum of Moderns Arts i New York (MoMA).”

Visar alla 2 resultat

Visar alla 2 resultat