10 konsthändelser att se fram emot i höst!!

1 ”Anders Petersen – 45 års fotograferande”

Fotografiska, Stockholm, 5/9-16/11.

Fotografiskas stora höstsatsning är Anders Petersens retrospektiva utställning, som spänner från de numera klassiska bilderna i serien ”Café Lehmitz” 1967 till de senaste verken från Rom. Många av hans projekt har blivit böcker, hittills ett 30-tal, och rör sig från Värmland till Venedig, från Gröna Lund till fängelser och mentalsjukhus. Utställningens röda tråd är möten med andra människor.

2 Laura Lima

Bonniers konsthall, Stockholm, 10/9-30/11.

Brasilianskan Laura Lima gör nu sin första separatutställning i Norden. Hennes tema och material är den levande kroppen, som tar plats och prövas i utställningsrummet, i samspel med publiken. Lima arbetar i en performancetradition men inspireras även av den folkliga cirkusen. På Bonniers konsthall står ”Den nakna magikern” i centrum, med mängder av insamlade föremål och märkliga trolleritricks.

3”Inspiration Matisse!”

Waldemarsudde, Stockholm, 13/9–15/2.

Fauvisten Henri Matisse (1869-1954) hade ett stort inflytande på en rad svenska och norska konstnärer kring 1910 – både som lärare i Paris och förebild med sin dekorativa expressionism. På Waldemarsudde återförenas den franske mästaren med både kända och mindre kända elever. Utställningen varvar måleri med scenografier och konsthantverk, medan foto och film ska ge tidsatmosfär.

4 Katharina Grosse, Sol Lewitt och Walter De Maria

Magasin 3, Stockholm, 19/9-14/12.

Tyskan Katharina Grosse arbetar med ett expressivt, abstrakt måleri och storskaliga installationer. För tio år sedan målade hon direkt på Magasin 3:s väggar, tak och golv, ett verk som besökarna kunde gå runt i. Nu återkommer hon till konsthallen med en ny installation som för en dialog med den gamla och samtidigt möter verk av de kända amerikanska minimalisterna Sol LeWitt och Walter De Maria.

5 ”Modernautställningen 2014”

Moderna museet, Malmö, 20/9–25/1.

Efter två omgångar av Modernautställningen i Stockholm flyttar denna mönstring av svensk samtidskonst till Malmö. Här har den vidgats till att även omfatta andra länder runt Östersjön, som på Baltiska utställningen 1914. Utställningen har undertiteln ”Society acts”, med 37 konstnärer och konstnärsgrupper som på olika sätt agerar och diskuterar breda samhällsfrågor sida vid sida med mer personliga ämnen.

6 ”Woman”

Mjellby konstmuseum, Halmstad, 20/9–11/1.

Denna utställning presenterar internationell foto- och videokonst av 1970-talets feministiska avantgarde, i ett urval från Sammlung Verbund i Wien. Det är mer än 250 verk av 26 konstnärer som Cindy Sherman, Francesca Woodman, Martha Rosler och Valie Export. Med humor, ironi och ilska ifrågasatte de mediernas stereotypa kvinnobilder och banade väg för den postmoderna, iscensatta fotografin.

7 ”Från tsarer till folkkommissarier”

Nationalmuseum på Konstakademien, Stockholm, 2 /10–11/1.

Nationalmuseum följer upp publiksuccén med den ryska konstnärsgruppen Peredvizjniki. Detta genom att visa dess föregångare och efterföljare, i ryskt och sovjetiskt måleri. Utställningen går från tidigt 1800-tal med storslaget episkt berättande, över modernismens kända abstrakta pionjärer som Kandinskij och Malevitj, till Stalintidens socialrealism. Det är måleri med starka känslouttryck, sprunget ur trycket från repressiva regimer och dramatiska samhällsomvälvningar.

8 Vera Nilsson

Liljevalchs konsthall, Stockholm, 4/10–6/1.

Liljevalchs utställning med den egensinniga målaren Vera Nilsson (1888–1979) reser genom hennes liv och konstnärskap. Över 140 verk visas från vistelserna i Köpenhamn, Stockholm, Spanien, Öland, Bohuslän och Senegal. Vera Nilsson skolades som kubist i 1910-talets Paris men var framför allt expressionist med sin djärva färg- och formbehandling. Som politiskt radikal solidariserade hon sig med de fattiga och utsatta, och är mest känd för sina nydanande barnporträtt.

9 ”Skulptur efter skulptur”

Moderna museet, Stockholm, 11/10–18/1.

Denna temautställning sammanför tre kända skulptörer, alla födda på 50-talet: tyskan Katharina Fritsch jämte amerikanerna Jeff Koons och Charles Ray. De var med om att återuppliva den figurativa skulpturen i början av 1980-talet, ofta avbildningar med vardagliga referenser. Här visas bland annat Koons förgyllda porslinsgrupp ”Michael Jackson och Bubbles”, Rays två ton tunga bulldozer i aluminium och Fritschs knallgula Madonnafigur.

10 ”Back. Allt ska bort!”

Röhsska museet, Göteborg, 5/11–11/1.

Modeskaparen Ann-Sofie Back, född 1971, har fått många priser. Senast belönades hon med Torsten och Wanja Söderbergs miljonpris, vilket även ger en utställning på Röhsska museet. Det egna märket Back är internationellt känt för en avantgardistisk design, präglad av djärva asymmetriska snitt och okonventionella lösningar. Ann-Sofie Back refererar ofta till populärkulturen och hennes plagg bärs av artister som Lady Gaga och Robyn.